مقاله

انجیر گونه ای اسیایی از گیاهان گلدار خانواده ی فیکوسکاریکا است.این درخت بومی خاورمیانه و اسیای غربی است.برگ درخت انجیر پنجه ای و دارای 3 تا 5 لوب میباشد.قسمتی که ب اسم میوه ی انجیر معروف است و مورد تغذیه ی انسان قرار میگیرد در حقیقت میوه نیست،بلکه زایده ی مجوفی است ،که گلهای انجیر ب تعداد زیاد در داخل ان قرار گرفته اند و مواد قندی در این زایده جمع میشود.گلهای نر و گلهای ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شده اند و ب عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه.درخت انجیر در گرمای زیاد بسیار مقاوم است وبه سرما به خصوص در دوران جوانی حساس است و کشت ان محدود میشود.انجیرهایی که برای کنسرو یا در شیرینی پزی مصرف میشوند در هوای مرطوب محصول مرغوبتری میدهند تا در هوای گرم و خشک و بر عکس میوه درختان انجیری که در هوای خشک و نسبتا گرم کاشته شده اند برای تهیه ی انجیر خشک مرغوب تر است تا انهایی که در هوای مرطوب عمل امده اند.درخت انجیر معمولی از زمان های قدیم کشت میشده است و در مناطق خشک و افتابی دارای خاک عمیق و تازه و در نقاط صخره ای با ارتفاع 1700 متر بالاتر از سطح دریا ،ب صورت وحشی رشد داشته اند.مانند سایر گیاهان هرس این درختان برای سلامتی انها لازم است.این سبب بزرگتر شدن میوه میشود.درخت انجیر را در فصل پاییز بعد از اولین سرمازده گی هرس کنید.

بهترین خاک برای کاشت این درخت اراضی  لیمونی است.در این نوع اراضی میوه دادن درخت ب علت رشد زیادشاخ و برگ دو یا سه سال ب تاخیر می افتد. درخت انجیر را با انواع مختلف و روش تکثیر نباتات چه جنسی چه غیر جنسی میتوان زیاد کرد.برای ازدیاد درخت انجیر از نظر ایجاد باغ ،به منظور بهره برداری فقط از طریق مختلف غیر جنسی استفاده میشود.طرق مختلف غیر جنسی که بیشتر در تکثیر درخت انجیر بکار میرود عبارتند از :قلمه ،پاجوش،خواباندن شاخه و پیوند .بین این روش ها ب وسیله ی قلمه بیش از سایر روش ها مورد استفاده قرار میگیرد .برخی از انجیرها ماده و برخی دیگر نر هستند.بنابراین تولید مثل انها از طریق گرده افشانی انجام میشود که برای این کار ب نژاد خاصی از زنبورهای وحشی ماده وابسته هستند.خوشبختانه انجیر ماده انزیمی تولید میکند که قادر ب هضم کامل بدن زنبور است،بنابراین دانه های درون انجیر  زنبور و حشره نیستند،بلکه دانه های این میوه هستند.

 

افات و بیماریها در درخت انجیر::

زغالک:نوعی بیماری قارچی که باعث لکه های سیاه و قهوه ای بر روی برگها میشودو در نهایت باعث زرد شدن و افتادن برگ میشود. که با قارچ کش درمان میشود.

زنگ زدگی انجیر ::روی برگها لکه های مسی رنگی شکل میگیردکه ب مرور بزرگتر میشود.زنگ زدگی انجیر را میتوان با قارچ کش های پایه -مسی درمان کرد.

موزاییکی شدن انجیر:این افت توسط نوعی ویروس شکل میگیردکه باعث تشکیل طرحهای موزاییکی شکل بر روی برگها میشود این ویروس توسط هیرهها(مایت ها)منتقل میشود و تنها راه درمان ان استفاده از هیره کش هاست.

اندوسپسیس::این قارچ توسط زنبور انجیر که وارد میوه ی سبز شده تا تخم گذاری کند منتقل میشود.وقتی زنبور داخل انجیر میمیرد،قارچ داخل بدن ان رشد میکند .درخت باید کاملا نابود شود.تا 12 ماه نباید ب جای ان درخت دیگری کاشت.

اسپرگیلوسیس ::نوعی قارچ است در بطن گوشت انجیرسبز.اگر درمان نشود میوه های رسیده فاسدمیشود و برگ درختان میریزند.درمان ان شبیه ب اندوسپسیس است.

افات حشره ای ::حشره ها میتوتنند مانند قارچ ها و ویروسها برای درخت مضر باشند.این افت ها شامل گونه های مختلفی از سوسکها،هیره عنکبوتی،مگس سرکه و نماتدها هستند.

انجیر از خواص فراوانی برخوردار است بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از ان میوه ی تازه مرسوم میباشدانجیر را ب صورت فراورده های مختلف نیز میتوان مصرف کرد.مثل شربت انجیر،مسقطی انجیر،مربای انجیر ،مارمالاد،شیر انجیر،کیک انجیر.  در کل مصرف انجیر خشک ب صورت تک یا همراه با میوه های خشکباری یک منبع غنی و سرشار از کلسیم و جایگزینی عالی برای قند مصنوعی ست

در حال حاضر شهرستان استهبان استان فارس بزرگترین تولید کننده انجیر دیم در جهان میباشد که محصول ان از کیفیت و مرغوبیت خاصی برخوردار است.

مقاله
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بیست − بیست =

Call Now Button